Inlay‘s

  Zurück

Inlays en onlays van keramiek

Keramische inlays en -onlays zijn inzetvullingen van keramiek. Ze zijn vooral geschikt voor de verzorging van kleine en middelgrote defecten waarbij nog voldoende gezond tandglazuur aanwezig is. Moderne keramische inlays en onlays van zirkonium zoals ze in de tandheelkundekliniek Dentaprime worden toegepast, voldoen hierbij niet alleen aan de hoogste eisen aan bijtsterkte en houdbaarheid maar ook aan esthetica en verdraagzaamheid.

De beslissing of de beschadigde tand met een keramische inlay of een onlay moet worden verzorgd, hangt ervan af hoeveel gezonde tandmassa nog aanwezig is, het verschil ligt toch bij de keramische inlays en onlays in de omvang van de vervangen tandmassa. Men spreekt van een onlay wanneer niet alleen delen van het kauw- en buitenvlak van de tand maar ook delen van de tandknobbel worden vervangen. Inlays daarentegen zijn voor het merendeel door gezond tandglazuur omgeven. Moet alleen het kauwoppervlak weer worden gerepareerd, dan wordt het inzetstuk als enkel-vlak inlay beschouwd. Gaat het echter om een één of tweede uitwendig oppervlak van de tand, dan wordt een twee- of drie-vlaks inlay ingezet. Is het tenslotte noodzakelijk dat de restauratie van de tand niet alleen over de tandknobbels maar tot aan de tandhals gaat, dan moet een gedeeltelijke kroon worden ingezet.
Aanwijzing: De verzorging vindt, afwijkend aan de weergave in de video in slechts één week plaats omdat Dentaprime over een intern tandtechniek laboratorium beschikt en dit veel snellere procespagina‘s mogelijk maakt.

Keramische inlays en onlays – de voordelen

In principe kunnen inlegvullingen van verschillende materialen gemaakt worden. Lange tijd werd goud als voorkeur gekozen, intussen wordt de voorkeur gegeven aan het gebruik van keramiek voor hoogwaardige inzetstukken. De keramische inlays en onlays hebben eerst het voordeel dat ze qua kleur nauwelijks verschillen van de overblijvende tandmassa. Hierdoor blijft het natuurlijke uiterlijk van de tanden behouden. Bovendien bevat keramiek, anders dan een goudlegering, geen metalen die schadelijk voor de gezondheid zijn. En ook met betrekking tot de sterkte en houdbaarheid overtreffen keramische inlays en onlays inmiddels die van goud. In meerdere studies is aangetoond dat ongeveer 95% van de keramische inzetstukken na 20 jaar nog perfect werkten. Het ligt er ook aan dat keramische inlays en onlays over het hele oppervlak met de bestaande tandsubstantie worden verlijmd en de hele tand ook stabiliseren.

Op deze manier worden de keramische inlays en onlays in de tandheelkundige kliniek Dentaprime gemaakt.

In tegenstelling tot gebruikelijke vullingen worden keramische inlays- en onlays buiten de mond gemaakt. In de tandheelkundige kliniek Dentaprime wordt gebruik gemaakt van de modernste technologie. Eerst wordt de defecte plaats van de tand door de tandarts van Dentaprime verzorgd. Na de preparatie wordt de tand met behulp van een CAD/CAM-apparaat gescant zodat een driedimensionaal computermodel van de tand en de holte ontstaat. Met behulp van een computersysteem kan dan uit dit model – wij maken gebruik van het modernste Sirona Cerec-systeem dat in Duitsland ontwikkeld werd – de restauratie worden geconstrueerd. De inlay- of onlay-rohling wordt tenslotte door een freesmachine tot op enkele tiende millimeters nauwkeurig uit een zirkonium-blok (volledig keramisch) gewerkt. Door van dit moderne proces gebruik te maken gebeurt het prepareren en het inzetten van de keramische inlays en onlays in dezelfde bevestiging. Ook vervalt de verzorging met een provisorium.

Voordat de keramische inlays en onlays er tenslotte in worden gezet, krijgen ze nog de laatste polijst van onze tandtechnici. Daarna worden ze door de tandarts erin gezet en met lijmpasta bevestigd. Onder blauw licht wordt deze dan verhard.

Als afsluiting nog een woord over de voorzorgsmaatregelen. Ook wanneer keramiek zich d.m.v. een grote sterkte en houdbaarheid kenmerkt, is een grondige en regelmatige tandhygiëne een absoluut noodzakelijke voorwaarde voor een lange levensduur van de keramiek-inlay en onlay. .