Protheses

  Zurück

Ontbrekende tanden kunnen of moeten niet altijd met vastzittende tandvervanging voorzien.
Naast medische redenen zijn er verschillende motivaties om te beslissen voor een uitneembare vervanging: deze is bijvoorbeeld meestal goedkoper en normaal eenvoudiger schoon te maken.
Er geldt echter om uitstrijkjes m.b.t. de houdbaarheid en de esthetica te maken. Ten eerste zijn uitneembare protheses in veel gevallen beperkt in de lange houdbaarheidsduur en bieden als tweede meestal geen optimale esthetica omdat ze groter zijn en werken.

Teleskopprothese

Voorbeelden voor uitneembare tandvervanging de gedrang/ en telescoop protheses. Beide varianten bestaan uit een soort „ Insteeksysteem“: het vaste deel wordt aan de nog aanwezige tanden (of implantaten) verankerd; het uitneembare deel is zodanig gevormd dat deze „ erop gestoken“ kan worden en dan goed eraan vast verbonden zit.

Naast de toepassing als vervanging voor de complete kaak zijn ook gedeeltelijke prothese/oplossingen mogelijk. Men maakt onderscheid tussen schakelprotheses die tandholtes moeten sluiten en vrije eindprotheses die een vrij einde moeten voorzien.

In de tandheelkundekliniek Dentaprime wordt elke prothese individueel in het dentaal laboratorium van de firma gemaakt en zelf aan de behoeften van de patiënt aangepast. Vorm, kleur en ideale pasvorm zijn slechts drie van de veelzijdige criteria. De geautomatiseerde CAD/CAM -technologie gecombineerd met het acribische handwerk van de tandtechnicus garanderen optimale resultaten.

Telescoop- en gedrang-protheses kunnen ook op implantaten worden bevestigd. Deze dienen dan als pijler voor het telkens vaste deel van de prothese.